=

Met een gevoel van nieuwsgierigheid en enthousiasme stap ik het lichte pand van La Photographie Galerie te Brussel binnen. Hier heb ik een ‘Encounter’ oftewel ontmoeting met een man die behoort tot de absolute top van ’s werelds wildlife fotografen.

David Yarrow is in het land voor zijn nieuwe expositie ‘Encounter’ met niet eerder vertoond werk en voor de promotie van zijn spectaculaire nieuwe boek ‘Wild Encounters’. Een mooie gelegenheid om hem te spreken over het magnifieke Afrikaanse continent, de bedreigde diersoorten en wat hij met zijn foto’s wil bereiken.

Terwijl ik op hem afstap laat ik me afleiden door de grootse werken die aan de muren hangen. Ik sta oog in oog met dieren als de ijsbeer, leeuw en gorilla. Iedere foto is bijzonder en onderscheidend door een speciaal gevoel van aanwezigheid, een bijna tastbare beleving die zelden wordt getoond.

Ik word even stil als ik voor zijn bekendste werk ‘Mankind’ sta. Een foto die met recht een kunstwerk genoemd mag worden en een schouwspel is van de Dinka stam en hun aanzienlijke aantallen vee in een door oorlog geteisterd Zuid Soedan.

Naast vele opgestapelde boeken tref ik David. Hij glimlacht, misschien wel omdat hij onbewust voelt dat ik net als hij zoveel houd van de prachtige natuur, de wilde dieren en avontuurlijke reizen naar de mooiste en onaangetaste plekken in de wereld.

Populair en omringd door vele mensen, ook leden van het Britse koningshuis en bekende filmsterren, lijkt hij mij een man die rust als geen ander weet te waarderen. Het verbaast mij niet dat deze iconische natuurfotograaf naar de meest ver gelegen uithoeken van de wereld reist.

We spreken samen over het schitterende Afrikaanse continent en ik vraag hem welk land de grootste indruk op hem heeft gemaakt. Hij twijfelt, er zijn volgens hem vele unieke plekken in dit deel van de wereld. ‘Misschien niet de meest veilige plek, maar Zuid Soedan was een ervaring. De natuur in dit land is volledig onaangetast en het is een gebied dat nog steeds een oorlog aan het verwerken is. Uren gingen we te voet over stoffige weggetjes en zelfs wadend door het water om een foto te kunnen maken die wereldberoemd geworden is’. Even pauzeert hij en vertelt me dat hij ook bijzonder geïntrigeerd was door Namibië, een land van vele contrasten en magnifieke natuurlandschappen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Namibië een waar walhalla is voor fotografen. ‘Namibië is een werkelijk spectaculaire wildernis en heeft misschien geen esthetische gelijke in de wereld’, aldus de fotograaf.

‘Het is de schoonheid van desolate landschappen, inheemse culturen en bedreigde diersoorten’.

Ik spreek verder met David over natuurbehoud, een project waar Lemmens Travel zich naast de safari’s voor inzet. Het is bekend dat David een conservationist is en zich naast spectaculaire fotografie ook inzet voor de African Conservation Charity Tusk Trust. David vertelt dat hij heeft besloten om 10% van alle verkoop van zijn foto’s en boeken te doneren aan projecten in Afrikaanse landen. Bovendien probeert hij waar mogelijk ook verdere aandacht voor natuurbehoud te krijgen. Zo werden zijn foto’s twee maanden lang levensgroot op Times Square in New York getoond in een campagne tegen stroperij. David hoopt dat hij met zijn foto’s van bedreigde dieren en indrukwekkende natuurlandschappen de mensen bewust kan maken van de schoonheid en de waarde van de natuur.

Na ons gesprek pakt David het grote prachtige fotoboek van me aan en signeert het met een persoonlijke tekst. Hij nodigt ons uit om mee te gaan naar de presentatie van zijn foto’s, een collectie van de meest sublieme wildlife foto’s die hij gemaakt heeft.

Anne-Aymone Lemmens

*Wilt u ook naar de favoriete plekken van David Yarrow in Afrika? Lemmens Travel organiseert uit stricte veiligheidsoverwegingen geen safari’s naar Zuid Soedan, maar stelt wel prachtige reizen op maat samen naar het fascinerende Namibië. www.lemmenstravel.com/safari/namibie/

*Wilt u meer informatie over het conservation project waar David zich mee bezighoudt? Vanuit het project ‘Red for Wildlife’ vertel ik u graag meer over hoe u kunt meewerken om de meest bedreigde dieren van Afrika te beschermen. www.lemmenstravel.com/fund/ (link binnenkort beschikbaar)