=

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia

A BEAUTIFUL HIDDEN GEM IN AFRICA

Zambia is het best bewaarde safari geheim van het Afrikaanse continent

Zambia is een relatief onbekende safari bestemming waar weinig toeristen komen, terwijl het tot één van de beste safarigebieden ter wereld behoort. De wildgebieden zijn prachtig en ongerept, het dierenleven is er uitbundig en de gepassioneerde en ervaren safarigidsen behoren tot de beste van Afrika. Ook de accommodaties in Zambia zijn uniek, kleinschalige authentieke bushcamps midden in de natuur. In dit land is nog het echte pure Afrika te ervaren en kan een uiterst exclusieve en authentieke safari beleefd worden. Het is in het bijzonder een waar paradijs voor natuurliefhebbers die willen voelen hoe het is om de natuur alleen voor zich te hebben.

 

Zambia is als safari bestemming niet los te zien van de legendarische natuurbeschermer Norman Carr. Deze safari pionier creëerde duurzaam toerisme gericht op natuurbehoud in een tijd van traditioneel jagen. In 1950 zette hij de eerste safari company in Zambia op, waarbij hij het concept van wandelsafari’s introduceerde. Het mag dan ook niet verbazen dat Zambia als reisbestemming vooral geliefd geworden is omwille van de spectaculaire wandelsafari’s. Het is een geweldige manier om – onder begeleiding van een ervaren gids en een gewapende ranger – de wilde dieren van dichtbij te kunnen bewonderen en de Afrikaanse bush vanuit een ander perspectief te mogen beleven.

Ondanks het feit dat Zambia bij de meeste reizigers nog onbekend terrein is, kent iedereen de wereldberoemde Victoria watervallen bij de grens met Zimbabwe. Het is het grootste gordijn van vallend water ter wereld over een breedte van circa 1700m. Naast deze spectaculaire watervallen staat Zambia bekend om haar schitterende ongerepte wildreservaten. Namen die enigszins bekend in de oren klinken zijn South Luangwa National Park en Lower Zambezi National Park. South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia en wordt gezien als de beste plek om luipaarden te spotten en wandelsafari’s te ondernemen. Het waterrijke gebied van Lower Zambezi is vooral geliefd voor safari’s op het water, dit kan zowel een relaxte boot safari als een avontuurlijke kano safari zijn. Het grootste en oudste nationale park van het land, Kafue National Park, is een pure en ongerepte wildernis die nauwelijks bezocht wordt door toeristen. In het noorden van het park bevinden zich de onvergetelijke Busanga Plains, een uitgestrekte grasvlakte met een rijk wildleven die gelijkenissen vertoont met de Okavango Delta in Botswana.

Naast de meer bekende wildgebieden herbergt Zambia ook nog verschillende verborgen parels als Liuwa Plain National Park, Kasanka National Park en North Luangwa National Park. In het afgelegen Liuwa Plain vindt elk jaar de tweede grootste migratie van Afrika plaats als duizenden gnoes en zebra’s rondtrekken op zoek naar verse grassen. In Kasanka is een ander bijzonder natuurspektakel te bezichtigen, namelijk de Bat Migration, waarbij miljoenen vleermuizen zich vergaren op zoek naar voedsel. Het is de grootste migratie van zoogdieren ter wereld! In het prachtige North Luangwa is nog een echte ruige wildernis te vinden ver van de gebaande paden waar enorme kuddes buffels te spotten zijn. 
De meest ideale manier om een indrukwekkende safari in Zambia af te sluiten is door nog een paar dagen te vertoeven op een tropisch eiland in het kristalheldere Lake Malawi in buurland Malawi. Barefoot luxury eilandjes als Likoma Island en Mumbo Island zijn een bezoek meer dan waard en vormen een prachtig contrast met de bush in Zambia.

Mijn advies voor Zambia. Ga op zoek naar luipaarden en andere prachtige dieren in het wildparadijs South Luangwa. Treed in de voetsporen van Norman Carr tijdens een spectaculaire wandelsafari en verblijf in authentieke kleinschalige bushcamps die zo typerend zijn voor Zambia. Ervaar de kracht en grootsheid van de Victoria Watervallen en ontdek de ongerepte schoonheid in Kafue National Park. Ga in het bijzonder op zoek naar de verborgen schatten van het land als North Luangwa, Liuwa Plain en Kasanka National Park. Hier kan nog het echte Afrika in haar meest pure vorm gevonden worden, een ervaring die niet snel vergeten zal worden. Sluit een safari in stijl af met een relaxt verblijf op een tropisch eiland in Lake Malawi.

Je ervaart hier nog het echte Afrika gevoel. nog een echte safari in de wildernis

 

Anne-Aymone

10 Places to go

1. South Luangwa National Park
Het wild walhalla van Zambia! Het is één van de beste plekken in Afrika om luipaarden te zien en in de kronkelende Luangwa rivier wemelt het van de nijlpaarden en krokodillen. Toch is dit niet alles, het park staat tevens bekend om haar grote aantallen wilde honden en leeuwen, haar inheemse Thornicroft giraffes en Cooksons gnoes en de grote wildconcentraties die zich rond de rivier vergaren in het droge seizoen. Naast jeep safari’s zijn er verschillende voortreffelijke safari mogelijkheden als een wandelsafari, vogelsafari en nachtsafari. De oorsprong van de wandelsafari ligt zelfs in South Luangwa, pionier Norman Carr startte in de jaren zestig deze avontuurlijke bushwandelingen om zo nog dichter bij het wild te kunnen komen. Verder beschikt dit park over de uiterst gekwalificeerde gidsen en authentieke kleinschalige bushcamps die prachtig gelegen zijn midden in de natuur.

2. Kafue National Park
Het ongerepte Kafue National Park is het grootste en oudste nationale park van het land. Wat dit wildpark zo aantrekkelijk maakt is dat het minder vaak bezocht wordt door reizigers waardoor het nog een onaangetaste en pure wildernis is. Het is vrijwel de enige plek in Zambia waar cheetahs gespot kunnen worden en het is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Naast jeep safari’s worden hier bootsafari’s, nachtsafari’s, wandelsafari’s en vogelsafari’s aangeboden. Bovendien is de rustige Kafue rivier ideaal voor avontuurlijke kano safari’s. Kafue is een afwisselend gebied dat bestaat uit verschillende regio’s met ieder hun eigen charme en karakter. In Centraal Kafue stroomt de Kafue rivier en is een mix van savannes, bossen en moerassen te vinden. In de open graslanden worden hier cheetahs gespot en de rivier leent zich perfect voor een onvergetelijke bootsafari. Het zuiden van Kafue is dichter begroeid wat het lastiger maakt om wild te kunnen spotten. Juist om deze reden wordt dit deel vaak door reizigers overgeslagen met als voordeel dat hier nog een authentieke en onaangetaste safari kan worden ervaren. In het noorden van het park liggen de Busanga Plains, het mooiste en meest wildrijke deel van Kafue en een van de beste locaties om leeuwen en Lechwe antilopen te spotten. Hier zijn maar enkele kleinschalige en bijzondere tented camps te vinden die alleen in het droge seizoen (van juni t/m oktober) bezocht kunnen worden. Tijdens het regenseizoen veranderen namelijk de uitgestrekte grasvlaktes in drassige moerasgebieden die dan tijdelijk ontoegankelijk zijn. In juni lijkt het gebied zelfs een beetje op de bekende wetlands van de Okavango Delta.

3. Lower Zambezi National Park
Een magnifiek en idyllisch wildpark gelegen aan de Zambezi rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Zambia en Zimbabwe. Lower Zambezi is gelegen aan de Zambiaanse zijde van de rivier en Mana Pools, gesitueerd aan de overkant, behoort tot Zimbabwe. Het is verreweg de beste plek in Zambia voor safari activiteiten op het water. Zo kan een prachtige bootsafari gedaan worden om te kunnen genieten van de schitterende omgeving en het wild dat zich rondom de rivier vergaart. Het meest kenmerkend voor Lower Zambezi is de avontuurlijke kano safari, het is een unieke ervaring om vanuit een kano de wilde dieren van dichtbij te bewonderen. Het is zelfs mogelijk om een meerdaagse kano safari te ondernemen. De wateractiviteiten worden afgewisseld met jeep safari’s en wandelsafari’s en voor de fervente vissers is het mogelijk om tijgervis te vangen.

4. Victoria Falls, Livingstone
De bekende World Heritage Site van Zambia. De grootste watervallen van Afrika zijn 1708m breed. Het is een langgerekt gordijn
van water dat zowel vanuit Zimbabwe als Zambia te bewonderen is. In het stadje Livingstone, met een prachtige ligging aan de Zambezi Rivier, zijn nog historische koloniale gebouwen te vinden en er kunnen vele avontuurlijke activiteiten ondernomen worden.

5. Liuwa Plain National Park
Liuwa Plain is het verborgen safari geheim van Zambia! Deze afgelegen en ongerepte wildernis ligt in het uiterste westen van het land en is ideaal voor reizigers die ver van de gebaande paden willen reizen. Het is de plek waar de tweede grootste migratie van Afrika plaatsvindt, elk jaar gedurende het regenseizoen trekken duizenden gnoes en zebra’s vanuit Angola naar Liuwa Plains op zoek naar verse grassen. Het is een spectaculair natuurspektakel om van dichtbij mee te mogen maken! Bovendien heeft deze plek vogels in overvloed, bijna goudachtige graslanden en prachtige uitzichten.

6. North Luangwa National Park
Het kleinere en ongerepte North Luangwa National Park is een prachtige ruige wildernis. De plek is eigenlijk nog niet echt door toeristen ontdekt wat ideaal is voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke safari ervaring. Er zijn enorme kuddes buffels te vinden (soms wel 1000 in een kudde), maar ook vele leeuwen! Bovendien is het de enige plek in Zambia waar zwarte neushoorns te spotten zijn. Het is de moeite waard om hier een wandelsafari te ondernemen en het gebied rondom de Mwaleshi rivier te bezoeken, het water trekt namelijk grote aantallen wild aan. In North Luangwa zijn slechts een handjevol bush camps te vinden die te bezoeken zijn van juni t/m oktober, zodra het regenseizoen begint worden de wegen onbegaanbaar.

7. Kasanka National Park
De plek die bekend staat om de Bat Migration, een spectaculaire en grootse migratie van miljoenen fruit-vleermuizen op zoek naar voedsel! Voor vele natuurliefhebbers is het een ‘must do’, omdat het de grootste migratie van zoogdieren ter wereld is. Van midden oktober t/m midden december is dit unieke natuurfenomeen in volle glorie te aanschouwen. Bij zonsopgang en zonsondergang kunnen grote zwermen vleermuizen, die de lucht volledig vullen, bezichtigd worden vanaf speciale houten tribunes. Als overdag de vleermuizen rusten kunnen andere activiteiten ondernomen worden in het park, zoals een jeep-, wandel- of kano safari onder begeleiding van een gids. Een bezoek aan Kasanka kan tevens gecombineerd worden met de nabij gelegen Bangweulu Swamps, een onaangetast moerasgebied waar vele watervogels, de zeldzame shoebill ooievaar en zwarte lechwe antilopen te zien zijn.

8. Busanga Plains
In het afgelegen en uiterste noorden van Kafue National Park ligt Busanga Plains, een schitterende uitgestrekte grasvlakte met een rijk wildleven. Wat dit gebied zo uniek maakt is dat het landschap elk jaar door een speciale transformatie gaat. Tijdens het regenseizoen (circa november t/m mei) raakt het gebied overstroomd door de Lufupa rivier en is dan tijdelijk ontoegankelijk voor reizigers. Vanaf juni, als het water langzaam begint te verdwijnen, worden kleinschalige en exclusieve tented camps weer opgebouwd en kan het prachtige gebied tot eind oktober bezocht worden. Tijdens de populaire droge maanden is deze plek bijzonder vruchtbaar, op de overstroomde bodem groeit zeer voedzaam gras dat veel wilde dieren aantrekt. Grazers als de Lechwe en Puku antilopen worden al snel gevolgd door jagers als leeuwen, cheetahs en hyena’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Busanga Plains één van de beste plekken in Zambia is om wild te spotten. Voor liefhebbers is juni een bijzondere maand om deze plek te ervaren. Even lijkt het op de wetlands van de Okavango Delta, sommige delen van de vlaktes staan dan nog onder water. Busanga Plains is dé plek voor reizigers die op zoek zijn naar exclusiviteit, er zijn slechts enkele luxe tented camps, een beperkt aantal bezoekers en er trekken weinig safari jeeps door het gebied. Het is een unieke safaribelevenis in een relatief weinig bezocht wildpark!

9. Zambia in combinatie met Lake Malawi
Ontspan een paar dagen op een tropisch strand gelegen aan Lake Malawi of op één van de paradijselijke eilandjes gelegen in het kristalheldere azuurblauwe water van het meer zoals Likoma Island en Mumbo Island. Naast heerlijk luieren op het strand en genieten van de schoonheid van de omgeving, kunnen verschillende wateractiviteiten ondernomen worden.

10. Zambia in combinatie met Zimbabwe
Bezoek de indrukwekkende Victoria watervallen, ervaar een safari op topniveau in Hwange National Park of Mana Pools National Park en verblijf in het unieke rotslandschap van Matobo Hills.

TRAVEL AFRICA IN STYLE ORGANISEERT DE VOLGENDE SAFARI’S IN ZAMBIA
Privé safari – Fly in Safari – Self drive – Familie Safari – Special Safari (Honeymoon Safari – Under Canvas Safari – Migration Safari)

 

Een van mijn favoriete Camps

King Lewanika Lodge, Liuwa Plain National Park

Midden in de prachtige ongerepte wildernis van Liuwa Plain National Park ligt het kleinschalige en exclusieve King Lewanika Lodge opgezet door de gerenommeerde Norman Carr Safaris. Het is een verborgen parel voor reizigers die op zoek zijn naar privacy, puur natuur en de beste wildlife ervaring! Liuwa Plain is de plek waar de tweede grootste migratie van Afrika plaatsvindt, namelijk de trek van duizenden gnoes en zebra’s die op zoek gaan naar verse grassen, een uniek natuurspektakel om van dichtbij te kunnen meemaken. Dit intieme camp beschikt over zes stijlvolle villa’s die ieder bijzonder ingericht zijn met stoere elementen van canvas, hout en leer. Er heerst een sfeer van elegantie en avontuur en het uitzicht over de open vlakte vanaf de privé veranda is onvergetelijk.

King Lewanika is een voorbeeld van de vele sfeervolle tented camps/lodges in Zambia met wie Travel Africa In Style samenwerkt. De beschrijving en de foto’s zijn bedoeld om een beeld te geven van de accommodatie opties in dit land. Andere verblijfsplekken worden getoond tijdens een persoonlijk gesprek.

Ga op safari naar een plek ver van de gebaande paden en ervaar een luxe maar ook authentieke sfeer in King Lewanika Lodge!

Alle safari’s worden voor u op maat gemaakt door

Anne Aymone

Impressie van
een safari

Vul het formulier in om een voorbeeldroute toegezonden te krijgen

11 + 12 =

Wilt u op safari in Zambia

Contact: info@travelafricainstyle.com

Tel NL +31 652 720 351

Reisinformatie

REISTIJD

Zambia kent drie seizoenen:

– Mei t/m augustus (het koele droge seizoen): populaire reisperiode. Het landschap wordt al wat droger waardoor de dieren naar waterbronnen trekken en deze gemakkelijker te bezichtigen zijn. Het is aan te raden om wat warme kleding mee te nemen voor de koele ochtenden en avonden.

– September t/m oktober (het hete droge seizoen): de temperaturen stijgen en het landschap wordt droger. De wilde dieren concentreren zich nog meer rondom waterbronnen waardoor ze goed zichtbaar zijn.

– November tot april (het warme groene seizoen): het regenseizoen, meestal valt de regen in korte stevige buien, soms in combinatie met onweersbuien. De natuur is prachtig groen en er zijn veel pasgeboren dieren. Goede periode voor vogelliefhebbers. Er is voldoende water voor dieren beschikbaar waardoor ze moeilijker te spotten zijn. De meeste camps/lodges zijn gesloten en bepaalde gebieden zijn ontoegankelijk.

REISINFO

– Visum verplicht.
Voor een bezoek aan Zambia en Zimbabwe is het mogelijk een speciaal visum aan te vragen (KAZA UNIVISA). 

– Geldig paspoort – na terugkomst moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn.


– Verzekeringen dienen in orde te zijn: Reis-, annulerings- en medische verzekering.

GEZONDHEID

– Malaria voorzorgsmaatregelen nemen – malariapillen, klamboe, bedekkende kleding en een insectwerend middel (bv DEET).

– Vaccinaties aangeraden en verplicht. Volg de meest recente informatie over vaccinaties online:
www.itg.be
www.ggdreisvaccinaties.nl

– U dient een bewijs van uw vaccinaties mee te nemen op reis.

 

GELD

– Nationale munteenheid: Zambiaanse Kwacha (ZMW).

Tevens geaccepteerd: US dollars. Let op: Biljetten moeten gedrukt zijn na het jaar 2004, anders worden ze niet geaccepteerd. Biljetten van 100 USD worden ook vaak niet geaccepteerd. Neem biljetten van 5, 10, 20 en 50 USD mee.

– Pin/Bancontact is mogelijk bij bepaalde ATM’s in steden als
Lusaka en Livingstone. Uw gids/chauffeur kan eventueel aangeven waar dit mogelijk is. U dient uw pas voor vertrek op werelddekking te zetten. Het komt soms voor dat een geldautomaat niet functioneert. Neem daarom altijd voldoende cash geld mee.

Credit card wordt op een aantal plekken zoals lodges en restaurants geaccepteerd (voornamelijk Visa).

– Het geven van fooien is gebruikelijk.

ELEKTRICITEIT

– Stroomspanning 220/240 Volt.

– Stopcontacten: Type C, D en G.


– Neem een reis/wereldstekker mee.


– Het is raadzaam een zaklamp mee te nemen.