=

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Madagascar

UNTOUCHED, PURE AND AUTHENTIC

Afrika in haar meest pure vorm

Het bijzondere eiland Madagascar heeft een eigen verhaal. Miljoenen jaren geleden is dit land losgebroken van het supercontinent Gondwana. De natuur kreeg hierdoor de mogelijkheid zich op een unieke manier te evolueren met als resultaat dat bijna 90% van de flora en fauna in Madagascar nergens anders ter wereld te vinden is. Het bekendste visitekaartje van Madagascar zijn natuurlijk de lemuren, halfapen ook wel bekend als maki’s.

Door de afgelegen ligging in de Indische Oceaan heeft Madagascar het voor elkaar gekregen om onaangetast en authentiek te blijven. Het is dan ook de ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers die buiten de gebaande paden willen reizen en op zoek zijn naar een land met een spectaculaire natuur en weinig toeristen. Het is Afrika in haar meest pure vorm.

Wie aan dit karakteristieke ‘rode’ eiland denkt, ziet beelden van rode zandwegen, oeroude baobab bomen, felgekleurde kameleons en prachtige lemuren. Madagascar is een land vol afwisseling. Zo kent het kleurrijke stammen, weelderige ongerepte natuur en een gevarieerd landschap met tropische regenwouden, woestijnachtige gebieden, kalkstenen rotsformaties en paradijselijke stranden. De bekendste eilandjes zijn Nosy Be, Île Sainte Marie en Anjajavy, ze beschikken over prachtige witte zandstranden maar zijn tegelijkertijd nog zo authentiek. 

Een onvergetelijke ervaring is om vele bultrugwalvissen met hun pasgeboren baby’s van dichtbij te bezichtigen van juli t/m september rondom het eiland Île Sainte Marie. Wie nog een echte authentieke Afrikaanse ervaring wil opdoen gaat het beste op reis in Madagascar. Nergens ter wereld kunnen zoveel bijzondere inheemse dieren, bloemen, planten en bomen gevonden worden als op dit eiland. Door het pure en avontuurlijke karakter van deze bestemming moet wel rekening gehouden worden met minder luxe en iets eenvoudige maar comfortabele accommodaties.

Mijn advies voor Madagascar. Het is dé plek van de bijzondere lemuren, dus ga zeker op zoek naar de verschillende soorten die hier te vinden zijn. Wandel door het wonderschone regenwoud en geniet van een onvergetelijke zonsondergang in Baobab Alley. Bezoek prachtige plekken als Isalo National Park met spectaculaire rotsformaties en Ankarana National Park met de iconische puntige Tsingy rotsen. Geniet van een barefoot holiday op het tropische eiland Nosy Be, ‘a beach lover’s paradise’ of op het ongerepte Íle Sainte Marie.

Anne-Aymone

10 Places to go

1. Andasibe-Mantadia National Park
Een prachtig regenwoud waar zeer zeldzame dieren te vinden zijn, waaronder de Indri Indri lemuur, een halfaap met een vacht als een panda en een luide roep die klinkt als een brandalarm. Er zijn verschillende wandelingen te ondernemen om deze en vele andere soorten lemuren die bedreigd zijn te kunnen spotten..

2. Ranomafana National Park
Een van de bekendste en mooiste nationale parken van Madagascar dat bekend staat om de verschillende warmwaterbronnen die er te vinden zijn en vele lemuursoorten die er leven. Zo is de gouden bamboo lemuur oftewel de gouden halfmaki de bekendste bewoner van het park. In dit weelderig groene park leven verder talloze vogelsoorten, reptielen en vlinders. Het is een waar paradijs voor de natuurliefhebber.

3. Isalo National Park
Een nationaal park met de bijnaam ‘Colorado of Madagascar’, de plek doet namelijk enigszins denken aan de rotsformaties en spectaculaire landschappen van Colorado in de USA. Het landschap is afwisselend met onder andere zandsteenformaties, diepe canyons en tropische oases. Naast de ringstaartmaki’s en verschillende inheemse plantsoorten, is het park ook de thuishaven van de Bara stam. Mooie plekken in het park zijn Canyon of Monkeys, La Fenêtre (rotsformatie in vorm van een raam), de schitterende canyon met waterval Cascade des Nymphes en het Piscine Naturelle. In deze smaragdgroene waterbron kan afkoeling gevonden worden na een wandeling.

4. Montagne d’Ambre National Park
Een wonderschoon regenwoud met veel meertjes en watervallen. Een ideaal gebied voor wandelingen tussen orchideeën, varens en andere weelderige vegetatie. Het dierenleven van dit park bestaat vooral uit vogels, kameleons, reptielen, amfibieën en lemuren. 

5. Île Sainte Marie
Een ongerept tropisch eiland met prachtige stranden, verborgen baaitjes, kokospalmen, groene vegetatie en mooie koraalriffen met een rijk onderwaterleven. Dit authentieke eiland, ook wel Nosy Boraha genoemd, is tevens de beste plek om bultrugwalvissen te zien (juli t/m september) en overblijfselen te vinden uit de piraten tijd. Het nabijgelegen schiereiland Ile aux Nattes is een klein paradijs met idyllische baaien met witte zandstranden, palmbomen en een helderblauwe zee.

6. Ankarana National Park & Tsingy
Het indrukwekkende landschap van Ankarana is een van de beste bestemmingen in Madagascar om te gaan hiken. Er zijn vele grotten en ondergrondse rivieren te midden van droge, groene bossen. Waar dit nationale park – naast de grote aantallen primaten – eigenlijk het meest om bekend staat is Tsingy, een uniek landschap van stekelige rotspunten die zo scherp zijn als messen. Tsingy zijn puntige rotsen ontstaan door erosie van kalksteen.

7. Nosy Be
Het grootste eiland van de Nosy Be archipel, ook wel bekend als Perfume Island door de geur van ylang-ylang en vanille die er groeien. Het eiland kenmerkt zich door de prachtige zonsondergangen, de relaxte sfeer, specerijenplantages, goede duik-, snorkel- en vismogelijkheden en Lokobe Reserve waar de bijzondere zwarte maki’s bewonderd kunnen worden. Eilanden Nosy Komba, Nosy Tanikely, Nosy Sakatia en Nosy Mitsio liggen in de nabije omgeving.

8. Antananarivo (Tana)
De hoofdstad van Madagascar, ook wel Tana genoemd, is gelegen in een glooiend gebied in het midden van het land. Er zijn veel smalle, hobbelige straatjes die leiden naar het heuvelachtige centrum waar gebouwen met een mix van Franse en Aziatische architectuur te zien zijn en enkele andere bezienswaardigheden. Net buiten de stad ligt Marche Artisanal waar vele souvenirs uit Madagaskar verkocht worden.

9. Anjajavy
Het exclusieve Anjajavy is gelegen in het Mozambique kanaal aan de noordwestkust van Madagascar en is alleen bereikbaar met een charter vliegtuig. Het is een paradijs met beeldschone stranden en overweldigende natuur met de bijzondere ‘Tsingy’ in zee. In dit natuurreservaat lijkt het of het regenwoud de zee ontmoet. Een plek voor ontspanning, romantiek en rust.

10. Baobab Alley
De bekendste en mooiste weg in Madagascar gelegen in het westen van het land, dichtbij het stadje Morondava. Velen kennen deze plek als het symbool van Madagascar – grote oude baobab bomen staan er in majestueuze rijen aan weerszijden van de weg. Het mooiste moment om deze plek te bezoeken is in de namiddag als het landschap rood kleurt bij zonsondergang.

Selectie Small Group Safaris

1000 Views of Madagascar