=

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Uganda

GREEN HILLS & GORILLAS

Een prachtige en onaangetaste parel
met veel afwisseling

Wie over Oeganda spreekt, denkt meteen aan berggorilla’s en chimpansees. Het is een absolute onvergetelijke ervaring om deze unieke en bedreigde primaten in hun natuurlijke habitat te kunnen bewonderen. Vele reizigers spreken er nog jaren over! Bijzondere ontmoetingen met deze magnifieke diersoorten zijn mogelijk door een tracking tocht te ondernemen in Bwindi Impenetrable Forest National Park en Kibale Forest National Park.

Toch zal het niemand verbazen dat dit schitterende land nog veel meer te bieden heeft dan berggorilla’s en chimpansees. Zo zijn er dichtbegroeide tropische regenwouden, glinsterende meren, fraaie watervallen en wildrijke savannes. Wat het extra speciaal maakt is dat Oeganda relatief onaangetast is, het toerisme is er nog gering. Wie dus een prachtige verborgen parel zoekt, gaat op reis naar Oeganda. 

In het land zijn er enkele prachtige wildreservaten te vinden. Zo is er Queen Elizabeth National Park waar boomklimmende leeuwen en zelfs chimpansees te vinden zijn, maar ook het kleinste wildpark Lake Mburo en het onaangetaste en bijzondere Kidepo Valley. Er is een grote verscheidenheid aan wildleven te vinden, van katachtigen tot verschillende apensoorten, maar tevens zijn er vele vogelsoorten te bewonderen. Met meer dan 1000 vogelsoorten behoort Oeganda tot de meest vogelrijke landen ter wereld!
De bekende waterval van dit land is zonder meer de indrukwekkende Murchison Falls, waar de Nijl met veel kracht 40 meter naar beneden valt.

Naast Kibale Forest National Park zijn ontmoetingen met chimpansees mogelijk in het opvangcentrum op Ngamba Island gelegen in het Victoria Meer. 
Een reis naar Oeganda wordt soms gecombineerd met een bezoek aan Rwanda. Meestal om de imposante berggorilla’s te observeren in Volcanoes National Park, de plek waar de bekende primatologe Dian Fossey onderzoek deed. Andere populaire plekken zijn Nyungwe Forest National Park, een waar primatenparadijs en thuisplek van vele chimpansees, en Akagera National Park, één van de oudste natuurparken van Afrika waar nog ervaren kan worden hoe het is om alleen op safari te zijn. 

 

Mijn advies voor Oeganda. Een must-do is een tracking door het prachtige groene regenwoud om de bijzondere berggorilla’s en chimpansees van dichtbij te kunnen bewonderen in hun natuurlijke habitat. Het is niet alleen een onvergetelijke ervaring, maar tevens een essentiële bijdrage aan het behoud van deze bedreigde diersoorten. Een bezoek aan het chimpansee opvangcentrum Ngamba Island is ook een aanrader, vooral om meer over deze mensapen te ondervinden. Voor een echte bush ervaring, ga op safari in het populaire Queen Elizabeth National Park of juist in het meer onbekende en daarom minder toeristische Lake Mburo of Kidepo Valley. Ontdek de kracht van de Murchison watervallen en het schitterende landschap en de verscheidenheid aan wild die deze plek herbergt. Voor liefhebbers is het tevens de moeite waard om in Rwanda de majestueuze berggorilla’s te bezichtigen in Volcanoes National Park. 

Anne-Aymone

10 Places to go

1. Bwindi Impenetrable Forest National Park
De plek die menig reiziger wil bezoeken in Oeganda! Hier wonen namelijk ’s werelds meest bedreigde primaten, de zeldzame berggorilla’s. Het is een unieke en onvergetelijke ervaring om deze indrukwekkende dieren op enkele meters afstand te kunnen bewonderen. Tijdens een gorilla tracking is het mogelijk om onder streng toezicht op zoek te gaan naar de gorilla’s. De berggorilla’s kunnen ook bezocht worden in buurlanden Rwanda en Congo, het enige grote verschil is dat een gorilla permit in Rwanda veel duurder is. De reden dat gorilla permits hoog zijn van prijs is een bewuste keuze van de overheid, dit om de gorilla’s en hun leefgebied met de inkomsten te kunnen beschermen en grote horden toeristen te vermijden om de gorilla families zo min mogelijk te storen. 

2. Queen Elizabeth National Park
Een van de meest wildrijke parken van Oeganda waar op zoek gegaan kan worden naar de zeldzame boomklimmende leeuwen, de antiloop Uganda Kob en vele andere dieren. In de Kyambura Gorge zijn zelfs chimpansees te vinden! Een boottocht over het Kazinga Kanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt, is één van de hoogtepunten van dit park. Er zijn talloze nijlpaarden, krokodillen, waterbokken en vele vogels te bezichtigen.

3. Murchison Falls National Park
Het grootste park van Oeganda is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste plekken van Afrika. Het staat bekend om de Murchison watervallen, de Nijl wringt zich hier met een enorme kracht door een zes meter nauwe spleet in de rotsen en stort vervolgens circa veertig meter naar beneden. Het is mogelijk deze spectaculaire waterval te bekijken vanaf de top of met een boot naar de waterval te varen met als leuke extra dat tijdens deze boottocht nijlpaarden, krokodillen en eventueel de zeldzame schoenbekooievaar gespot kunnen worden. Naast boottochten kunnen ook jeepsafari’s en wandelsafari’s ondernomen worden om zodoende de verscheidenheid aan wild te kunnen ontdekken. De wildpopulatie is nog steeds herstellende na een periode van hevige stroperij, maar toch is het een van de beste plekken om op safari te gaan in Oeganda.

4. Kibale Forest National Park
Zonder twijfel één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika! Hier zijn vele verschillende primaten te vinden in één bos met als hoogtepunt de chimpansees. Nergens ter wereld zijn er zulke grote groepen chimpansees in het wild te vinden en dus is chimpansee tracking hier een onvergetelijke ervaring. Naast de grote verscheidenheid aan primaten is Kibale ook een waar paradijs voor de vogelliefhebbers.

5. Lake Mburo National Park
Lake Mburo is het kleinste wildpark van Oeganda met een rijk dierenleven. Naast een jeep safari is het bijzonder om hier een wandelsafari te doen onder leiding van een professionele ranger of een avontuurlijke paardrijdsafari om de wilde dieren van dichtbij te kunnen bezichtigen. Een boottocht over Lake Mburo is tevens een aanrader.  

6. Kidepo Valley National Park
Kidepo Valley is het meest afgelegen wildpark in Oeganda. Door zijn ligging in het uiterste noordoosten van het land is het nog onaangetast door toeristen wat het een bijzonder karakter geeft. Het is één van de weinige parken waar echt in alle rust genoten kan worden van de natuur en het wild. Het is een magnifiek park met prachtige vergezichten en fotogenieke landschappen ideaal voor een exclusieve safari.

7. Ngamba Island
Een eiland gelegen in het Victoria Meer dat dient als opvangcentrum voor chimpansees die slachtoffer zijn geweest van stroperij en illegale handel. Het project wordt geleid door het Chimpanzee Sanctuary and Wildlife Conservation Trust die de chimpansees een semi-natuurlijke omgeving biedt waar ze veilig en in alle rust kunnen herstellen. Deze plek biedt bezoekers een educatieve ervaring en een bijzondere kijk in het leven van de chimpansees. Er zijn mogelijkheden tot dagexcursies, een overnachting op het eiland en vrijwilligerswerk. Alle opbrengsten van toerisme op het eiland komen dan ook volledig ten goede aan het welzijn en behoud van de chimpansees. 

8. Volcanoes National Park, Rwanda
Het bekendste national park van Rwanda, de thuisplek van de indrukwekkende berggorilla’s. Dit park grenst aan het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo en het Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda, zij vormen tezamen het leefgebied van de zeldzame berggorilla’s. De must-do hier is natuurlijk gorilla tracking, een onvergetelijke ervaring. De Amerikaanse primatologe Dian Fossey werkte hier eind jaren ‘60 aan haar werk ter behoud van de berggorilla’s.

9. Nyungwe Forest National Park, Rwanda
Een ongerept tropisch regenwoud dat vooral bekend staat om de chimpansees die er gespot kunnen worden. Het park is een waar primatenparadijs! Er zijn verschillende apen te vinden waaronder de colobus monkey, L’Hoest’s monkey, Golden monkey, Silver monkey en de Red-tailed monkey. Een aanrader is de ‘Canopy Walkway’, een hangbrug 60m boven de grond die een prachtig uitzicht biedt tussen de boomtoppen over de prachtige omliggende natuur. 

10. Akagera National Park, Rwanda
Akagera behoort tot één van de oudste natuurparken van Afrika en biedt een verscheidenheid aan landschappen. Van typisch Oost-Afrikaanse savannes tot glinsterende meren en groen berglandschap. Het is de enige plek in Rwanda waar een Big Five safari gedaan kan worden. Door het woelige verleden is het park nog volop in opbouw, daarom heeft het een weinig toeristisch karakter. Hier kan nog ervaren worden hoe het is om alleen op safari te zijn. 

Selectie Small Group Safaris

Highlights of Uganda